Esküvő hangosítás, -miért bízd külön szakemberre a szertartás hangosítás feladatát?

Az esküvői rendezvények jelentős részén a helyszín nyújtotta lehetőségeket kihasználva, annak teraszán, kertjében, vagy udvarán tartják meg az esküvői szertartást is. Ez a megoldás teljesen természetes és kézenfekvő. Sokszor magát a helyszínt is ez alapján választják ki a párok. A profi szertartás legfontosabb háttér elemei közé tartozik a hangosítás. Ez vitathatatlan, hiszen mindaddig, ameddig minden rendben van a hangosítással, az a maga természetességében teszi a dolgát, nem is fordít rá senki külön figyelmet. És ez így van rendjén. Ha viszont a szertartás nem hallatszik mindenhol, nem szól, nem úgy szól, vagy nem megfelelő a minősége, az a résztvevők számára hamar felborítja az élményeket. A technikai háttér elem azonnal egy negatív főszereplővé válik. Ezt mindenképp érdemes elkerülni, és külön figyelmet szánni a megfelelő hangosításra is az esküvő szervezésének megannyi más részlete mellett.

Mi tűnik elsőre a legegyszerűbb megoldásnak? Bízzuk a zenészre, vagy a dj-re a szertartást is. Ezt természetesen örömmel el is vállalja szinte bármelyik szolgáltató. Segíteni szeretne, még az is lehet, hogy valóban meg van hozzá a megfelelő technikai felszereltsége, és a teljes díjazását is befolyásolhatja ez a plusz szolgáltatás.

Mi egy kicsit szeretnénk mélyebbre menni, és alátámasztani azt a véleményünket, hogy miért lehet jobb külön szakemberre bízni az esküvői szertartás hangosítását. Nézzünk erre egy gyakorlati példát. A szertartás 16:00 órakor kezdődik. A technikával legalább 1,5-2 órával előtte fel kell vonulni a helyszínen. A vendégérkezésre, gyülekezésre készen kell lenni. Egyes esetekben még ennél is előbb. Igen, a zenész is korábban kell érkezzen, de ha a szertartást is ő csinálja, akkor arra minden esetben több előkészületi időt kell szánjon, már az otthoni/raktári pakolástól kezdve. Ha nincs külön technika biztosítva a szertartásra, akkor annak egyes elemeit be kell majd pakolni a buli helyszínére. Keresztül mindenen, át mindenkin. Az esküvő közepén. Ezt lehet persze szolidan is, de ez már biztosan nem a legjobb megoldás.


Említett zenészünk már reggel óta talpon van és pakol, a kellemes nyári hangulat mellett már a hőség is csapott rajta egy keveset, és még csak délután 17:00 van. Ő lesz az, aki hajnalig fog szórakoztatni benneteket. Mire szeretnénk kilyukadni? Ezzel a “kis” extra feladattal minden körülményt megteremtettünk arra, hogy idő előtt kifárasszuk azt, akinek az esküvő végső óráiban is táncoltatnia kell majd Benneteket. A vőfély és a fotós is már rég otthon alszik majd, mikor emberünk még a násznép keményebb magjának kedvenc dalait pörgeti a lejátszók mögött. Mit csinál a fáradt zenész? Elkezd klisékből és rutinból dolgozni. Minél tapasztaltabb, annál ügyesebben húzza majd be ezeket a lapokat, és a buli az “elmegy” és a “jó” ingoványos mezején hullámozhat, ameddig el nem kopik a násznép. Mi lett volna, ha zenészünk csak a bulira kell koncentráljon? Nagyobb eséllyel kapsz összeszedett és koncentrált szolgáltatást, és ez így van rendjén. A bulit bízd a zenészre, a hangosítást bízd külön szakemberre.